Foto: Fredrik Persson/PrB

Marknadsföring får läkare att skriva ut "fel" läkemedel

Fyra av de tio läkemedel som toppade listan för läkemedelskostnader i vårt län förra året borde inte ha skrivits ut alls.
Men hård marknadsföring från läkemedelsbolagen gör att läkarna ändå rekommenderar dem till sina patienter.

Fyra av de tio läkemedel som landstinget har högst kostnader för är läkemedel som inte ska skrivas ut i vårt län enligt, läkemedelkommitténs lista.
Det finns andra som är bättre och billigare. Trots det skrivs de ut.

Ibland vill patienten ha det gamla vanliga, som hon eller han känner igen, i några fall anser läkaren att läkemedelskommitténs rekomendationer inte stämmer men ofta handlar det helt enkelt om hård marknadsföring från läkemedelsbranschens sida. 

Enligt en undersökning från den statliga stiftelsen Nepi, är all reklam en starkt pådrivande kraft bakom att läkemedelsanvändningen ökar i landet. Lläkarna utsätts för hård påtryckning. De överöses med reklam och nästan all fortbildning som en läkare får betalas av olika företag.

Det här är något som diskuteras mycket inom landstinget just nu men att landstinget till exempel skulle betala fortbildningen, det finns det inga pengar för, säger överläkaren Leif Ockander, som är ordförande i läkemedelsrådet för Jönköpings sjukvårdsområde.

Det finns heller inga sanktioner mot en läkare som skriver ut läkemedel som läkemdelskommittén inte rekommenderat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".