Strid om skräpig tomt i Habo

En företagare kräver Habo kommun på en och en halv miljon kronor.

Kommunen sa att ett stängsel runt företagaren Hubert Isakssons sågverk var nödvändigt. Tomten var för skräpig och belamrad med farlig bråte, sa miljöinspektörerna.

Hubert ordnade då en inhängnad men då sa en annan myndighet, länsstyrelsen, att det inte alls var nödvändigt.

Runt Hubert Isakssons sågverk utanför Furusjö i Habo kommun står nu stensuggor för att hindra bilar att köra in och han har också satt upp kättingar och markeringsband. Allt detta, plus advokatkostnader och alla arbetstimmar med överklaganden som han lagt nedan sedan miljökontoret gjorde sin första inspektion hösten 2002, har enligt honom kostat en och en halv miljon kronor. Och det är pengar som han vill ha tillbaka nu.

Att kommunen krävde ett stängsel runt hans industritomt var något som han överklagade, miljönämnen förklarade att visst får han överklaga med vitesbeloppet han krävts på skulle ändå betalas. Därför inhägnade han området så fort han kunde med stensuggor. Men, nu säger alltså länsstyrelsen att det inte behöver vara någon inhängnad.

Frågan är nu om han kommer att få sina pengar av miljönämnden. Ordföranden Helena Jansson är tveksam och säger till Nyheterna att kommunen måste rådgöra med jurister.

Länsstyrelsen och kommunen har alltså olika åsikter om vad som behöver inhägnas och inte, men vad de är överens om är att det fortfarande är för skräpigt på tomten och det måste åtgärdas.

Men inte heller det tycker Hubert Isaksson är rättvist och överklagar därför också det beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista