Barnhemmet Oasen får kritik

Idag kom länsstyrelsens granskningsrapport om barnhemmet Oasen i Aneby, där en 11-årig pojke utsatte flera andra barn för sexuella övergrepp för en tid sedan. Och länsstyrelsen är kritisk på flera punkter.

Länsstyrelsen pekar på främst två brister som gjorde att övergreppen kunde ske utan att någon vuxen upptäckte dem.

När 11-åringen flyttades från en familjeenhet till själva barnhemmet så informerades inte personalen om att det fanns dokumenterat att han varit benägen till övergrepp tidigare. Länsstyrelsen ger här sin skarpaste kritik och talar om tydliga brister.

Länsstyrelsen är också kritisk till att det finns för många som jobbar på barnhemmet utan att ha rätt utbildning. Hela 14 vikarier saknar den utbildning som krävs.

Bolaget som driver Oasen har förändrat personalsituationen sedan dess och det är färre vikarier nu. För att öka säkerheten på barnhemmet har verksamheten också delats in i två barngrupper.

Enligt länsstyrelsens beslut ska bolaget senast den 10 juni redovisa hur man har förbättrat kommunikationen mellan de olika enheterna när barn ska flyttas över. Man skriver också att bolaget måste fundera på om man i framtiden överhuvud taget ska ta emot barn som tidigare förgripit sig på andra barn.

I höst kommer länsstyrelsen att göra en ny granskning för att se hur om verksamheten på barnhemmet förbättrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista