1 av 2
2 av 2
Thomas Jönsson, MC-polis från Linköping

Polisens motorcyklar kvar i garaget

Efter flera anmälningar om poliser som fått skador av skakande motorcyklar togs de tolv polismotorcyklar som finns i Jönköpings län ur drift i år.
Idag samlades poliser från hela landet i Jönköping för att tillsammans med tillverkaren försöka hitta en lösning.

Men det är mycket tveksamt om polisens motorcyklar i länet kommer att kunna användas under sommaren utan de kan mycket väl bli stående i garaget, enligt Göran Bäckström som är chef för trafikpolisen i länet.

Sedan årsskiftet finns det inga motorcykelpoliser på länets vägar. Orsaken är att polisens motorcyklar skakar så mycket att de som kör får vibrationsskador.

Tre poliser i Jönköping har fått sina skador klassade som arbetsskada och ytterligare tre är uppe för bedömning.

Länspolismästare Seppo Wouri bestämde därför att länets 12 polismotorcyklar ska stå kvar i garaget tills det att rikspolisstyrelsen kommit med en lösning.

I dag diskuterades en sådan när poliser från hela landet samlades i Jönköping, även om det inte ledde till några konkreta åtgärder

Trots att det än så länge bara är Jönköpings län som infört totalförbud så funderar andra distrikt på att följa efter, enligt Krister Linell somär polisens huvudskyddsombud i Jönköpings län.

- Jönköping är knappast alena, nu visar det sig att även Värmland har ett antal poliser som tänker lämna in anmälan och det gäller även Göteborg och Skåne, säger Linell till SR Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".