Jönköpings län kan få regionförbund

I framtiden kan länsborna få ytterligare ett organ med politiker, utöver landsting och kommuner. Redan nästa år kan ett så kallat regionförbund bildas i Jönköping län, med 33 politiker från både landsting och länets 13 kommuner.

Det är en valberedning som ska plocka ut dom politiker som föreslås vara med i förbundet. Sedan ska respektive fullmäktige i varje kommun godkänna förslaget, så särskilt folkvalt lär det inte bli. Inte heller ska mötena vara offentliga. Av de 33 ledamöterna i styrelsen är 11 från landstinget och sex från Jönköping då Jönköping är den största staden. Men lilla Sävsjö, till exempel, får bara en av 33 röster i styrelsen. Det här betyder att Jönköping och landstinget kan gå ihop och få majoritet och det spär på en kritik som finns att sociademokraternas Peter Persson, kommunalråd i Jönköpings kommun och landstingsrådet Lars Isaksson tillsammans får allt för mycket makt. Partipolitiskt dominerar socialdemokraterna platserna i regionsförundets styrelse med 13 platser. Ändå dominerar de borgerliga partierna tillsammans med 19 platser. Miljöpartiet blir utan. Länets kommuner och landsting ska godkänna förslaget till nytt regionförund redan till sommaren.

Fördelningen av ledamöter enligt förslaget till nytt Regionförbund i Jönköpings län

Aneby: 1
Eksjö: 1
Gislaved: 2
Gnosjö: 1
Habo: 1
Jönköping: 6
Mullsjö: 1
Nässjö: 2
Sävsjö: 1
Tranås: 1
Vaggeryd: 1
Vetlanda: 2
Värnamo: 2
Landstinget: 11

Partiernas fördelning:
Moderaterna: 6
Centerpartiet: 4
Folkpartiet: 3
Kristdemokraterna: 6
Socialdemokraterna: 13
Vänsterpartiet: 1
Miljöpartiet: 0

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista