Engagerade elever hotas med sänkta betyg

Lärare hotar med att sänka betyg om elever är borta för arbete i elevråd eller skolstyrelse. Det visar en rapport från Jönköpings elevombud Hugo Ranerås, som menar att elever motarbetas av lärare att engagera sig demokratiskt på gymnasieskolorna i Jönköping.

Politikerna i Jönklöping har drivit elevdemokratin hårt på gymnasieskolorna i kommunen. Varje skola har ett en lokal styrelse där eleverna sitter i majoritet och dessutom har man anställt ett elevombud, och det är mycket ovanligt. Men trots det här så är det ibland svårt för elever att engagera sig demokratiskt i kommunens skolor. Ibland tvingas man vara borta mycket på lektionstid och det tycker inte alla lärare om, säger elevombudet Hugo Ranerås, som också menar att lärare hotat att sänka betyg.

För att stävja motståndet från lärare och underlätta för elever att engagera sig, ska nu skolförvaltningen tydligare skriva in i arbetsordningen för de lokala styrelserna att eleverna som engagerar sig faktiskt har rätt till extra stöd för att klara av både skola och sina sidouppdrag. För trots allt är Jönköping långt framme när det gäller elevdemokrati, tycker Hugo Ranerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista