Designcentrum ska lyfta Jönköpingsregionen

Ett designcentrum för Jönköpingsregionens företag, det hoppas Industriellt utvecklingscentrum (IUC) kunna bygga upp inom en fyraårsperiod.
Nu ska IUC göra en förstudie för att undersöka förutsättningarna för att kunna förverkliga den här idén och det är inga blygsamma planer det handlar om.

Industriellt utvecklingscentrum i Jönköping är ett privat företagsägt bolag som har till uppgift just att stödja företagen i länet.

IUC:s vision om ett designcentrum, ett hus där all kompetens för att kunna stötta företagen att utvecklas på det här området skulle finnas, det utgår ifrån de behov som länets företag själva säger sig ha inför framtiden, enligt IUC:s VD Elisabeth Wagner.

I och med att företagen i länet får allt svårare att konkurrera med företag i låglöneländer när det handlar om den rena produktionen, måste företagen istället nischa in sig, satsa på spetskompteens och koncentrera sig mer på utvecklingen av produkterna och på hur kontakterna med kunderna ska kunna utvecklas.

Rolf Johansson är direktör på Kinnarps, ett av de 22 företag som är delägare i industriellt utvecklingscentrum. Och enligt honom är just design ett framtidsområde för regionens företag .

IUC hoppas kunna förvekliga idén om ett designcentrum i samarbete med bland annat Högskolan, Elmia, Vandalorum och länstyrelsen.

Elisabeth Wagner riktigt lyser när hon talar om den här idén och talar om att Jönköping till och med skulle kunna utmana Italien på det här området.

- Vi börjar inte med att bygga huset, utan vi börjar med att prata med de berörda och sedan får vi bygga en trappa som är tillräckligt brant och hög, säger Wagner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista