Ännu en industribyggnad uppförs i expansiva Kina. AP Photo/Greg Baker

Tillväxt i Kina problem för underleverantörer i Jönköpings län

Den kraftiga tillväxten inom industrin i Kina skapar problem för många underleverantörer i länet.
Problemet är att priserna på stål har skjutit i höjden.

Förr fick man betala för att bli av med skrot, idag är situationen den omvända. Skrot har idag blivit värdefullt eftersom åtgången på råmaterial just nu är mycket stor.

- Idag är det nästan omöjligt att få tag på rör. Kina expanderar och köper allt material. De köper våran skrot som smälts ner, säger Gunnel Bjäde, som är ekonomiansvarig på Bjädes mekaniska i Ekenässjön.

Det här förklaras med den enorma tillväxt som är i Kina, världens snabbast växande ekonomi förbrukar enorma mänder råvaror.

Många företag blir också rädda när de ser att priserna skenar iväg och passar på att köpa stora lager med stål, vilket gör att priserna och bristen på rör späs på ytterligare.

- Man grips lite av panik när man inte kan få tag i material, vilket gör att man köper in extra och lägger på lager säger Gunnel Bjäde.

De rör som finns på Bjädes Mekaniska används bland annat inom möbelindustin och i industritäta Ekenässjön så sammarbetar företagen nu för att lösa bristen.

- Vi ringer runt och frågar varandra om man har olika dimensioner utav material, säger Gunnel Bjäde på Bjädes mekaniska i Ekenässjön utanför Vetlanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".