1 av 4
Ljuskronan gav både ljus och värme när elen svek hos Hasse Nalbin. Foto Joel Winqvist/Sveriges Radio.
2 av 4
Peter Lindkvist på Vattenfall hade fullt upp med att reparera ledningar. Foto Joel Winqvist/Sveriges Radio.
3 av 4
Foto Joel Winqvist/Sveriges Radio.
4 av 4
Hasse Nalbin fick tända i vedspisen i morse. Foto Joel Winqvist/Sveriges Radio.
Strömmen försvann

Ljusen värmde hos Hasse

Hasse: ”Gällde att treva sig fram”
1:08 min

När Hasse Nalbin vaknade vid sexsnåret i morse så var det helt svart i huset.
– Vi hade burit in ved igår, så vi kunde tända i vedspisen säger Hasse som är en av många som blev utan ström.

Den kraftiga snönederbörden har gjort en hel del hushåll strömlösa under dagen och så är det fortfarande på många håll och vädret slår främst mot de som bor på landsbygden.

Värst drabbat är trakten kring Mullsjö.

Elbolagen rapporterar om att det fortfarande är många hushåll strömlösa. E-on hade vid 15-tiden 650 strömlösa hushåll i länet och Vattenfall närmare ett tusental hushåll utan ström.

För Hasse Nalbin är det inte första gången han är utan ström, 1995 fick han inte ström på en hel vecka berättar han. Men även om han är van så kan det vara irriterande och det innebär en hel del extraarbete på gården utanför Mullsjö.

– Nu är det mycket handkraft som ska göras. Det driver igen på foderborden i våra lösdriftsladugårdar, när jag kom ut på morgonen var det 1,5 meter drivor med snö så visst blir det mycket extraarbete.

Även om en hel del hushåll är utan ström just nu på grund av ovädret, så har strömavbrott blivit ett allt mindre problem. Anledningen är att de stora elbolagen grävt ner hundratals mil elledningar. För några år sedan skulle ett snöoväder som dagens gjort betydligt många fler hushåll strömlösa, säger Sven-Olof Johansson som är elnätchef på Jönköping Energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".