Daniel Svensson vittnar om polisens övervåld. Montage. Foto David Svanberg/Sveriges Radio.
Polis inför rätta

Efter biljakten: "Polisen stampade mig i ansiktet"

2:25 min

Idag inleds rättegången mot en polis som misstänks för vårdslöshet i trafik efter en dramatisk biljakt. Vid jakten på en bensin-smitare på Höglandet kraschade polisen tre polisbilar och anklagas dessutom för misshandel.

Det är Fredrik, som polisen jagade den där morgonen, som hävdar att polisen slog honom i samband med gripandet.

– Han kommer flygande med batong och bara slår mig så jag åker ner. Han slår mig på armbågen, på den knölen, så jag inte kan använda den berättar Fredrik.

Allt började på kvällen den 21 oktober 2009 när Fredrik och två av hans vänner är ute och åker i Fredriks nyinköpta bil.

På Statoil i Nässjö tankar Fredrik för 809 kronor. Han struntar i att betala. Vid halv-femtiden på morgonen får polisen syn på bilen mellan Tranås och Aneby. Då inleds en intensiv jakt som filmades av polisen.

Jakten går in på en mindre väg och där kör polisen av vägen.

Det krävs att ytterliggare två polisbilar kraschar innan jakten är över. När polisen till slut får stopp på Fredrik så vittnar han om att polisen använde våld mot honom. Att polisen agerade brutalt berättar också Daniel Svensson om. Han var passagerare i bilen.

– Sedan började de stampa mig i ansiktet och började trycka sand i ögonen på mig.

Det låter helt sjukt att polisen skulle göra så..?

 – Det är ju sjukt, det är ju så de gjorde berättar Daniel.

En av de poliser som var med vid gripandet säger så här om varför det användes våld i samband med gripandet.

– Den här klintelet av människor har ju i mångt och mycket knivar på sig. Ligger man med det och inte kan visa händerna så vill jag se de händerna.

Det var därför de slog?

Därför jag slog, det var för att de inte ville visa händerna, ja.

Den dramatiska jakten har utretts av Riksenheten för polismål, utredningen har resulterat i att en polis ställs inför rätta misstänkt för vårdslöshet i trafik. Ingen av poliserna har behövt svara på frågor om det våld som användes vid gripandet. Enligt åklagaren Per Lind, som ansvarat för utredningen mot polisen, beror det på att det inte funnits någon anmälan om att gripandet var våldsamt.

– Jag tänker på det sättet att skulle de här personerna som var med i den här bilen anser att polisen har utövat övervåld så får det prövas givetvis säger åklagaren Per Lind. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista