I det här huset i Tranås verkade Fritjof Nilsson Piraten. Foto Dan Segerson/Sveriges Radio.
Tranås

Vill väcka Piratens minne

"...att utveckla Piratens minne"
1:52 min

Nu ska Tranås kommun bli bättre på att utnyttja en av stans stora kändisar för att locka fler besökare till Tranås, nämligen Fritjof Nilsson "Piraten".

Ikväll går startskottet, då bildas en intresseförening som ska ansvara för arbetet.

– Vi har ju då tanken att utveckla minnet av Piratens verksamhet här i Tranås i syfte att öka intresset för både Tranås som stad och för Piratens författarskap säger Per Ulfsbo som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

På ett hus på Storgatan i centrala Tranås hänger en skylt som berättar att Fritjof Nilsson Piraten bodde i huset mellan åren 1921 och 1931. Annars är de synliga spåren efter Piratens tid i Tranås ganska få.

Fritjof Nilsson Piraten är ju en av landets mest kända och älskade författare. Han föddes i Vollsjö i Skåne 1895 och dog i Malmö 1972, men mellan åren 1921 och 1931 bodde han i Tranås och arbetade som advokat.

Tiden i Tranås blev startpunkten på hans författarskap, bland annat skrev han det mesta av "Bombi Bitt och jag" i Tranås. Här fanns också förebilderna för många av hans litterära figurer.

Nu vill Tranås kommun lyfta fram Piraten och öka intresset för hans författarskap. Med hjälp av olika aktiviter, guidade turer, föreläsningar, utställningar och så vidare hoppas man locka fler besökare till Tranås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".