1 av 2
Arben Doroci, arbetsförmedlingen. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
2 av 2
Klicka för grafik: Etableringslotsar
Jönköpings län

Hjälpen långt borta från nya svenskar

Arben Doroci: ”Vi har inte fått företag till alla orter”
1:53 min

Om en vecka flyttas ansvaret för inlotsning av nya svenskar över från kommunerna till Arbetsförmedlingen. Nyanlända invandrare kan då tvingas åka tiotals mil för att få hjälp att få arbete och en tillvaro i Sverige.

Av länets 13 kommuner finns det bara godkända så kallade etableringslotsar i fyra.

För att fokusera på jobb så är det från och med 1 december Arbetsförmedlingen som har hela samordningsansvaret för att invandrare ska komma in i samhället och få jobb. En omfattande förändring.

- Det är en av de största reformerna vi har erfarit, säger Arben Doroci, sektionschef för arbetsförmedlingen i Jönköping.

Arbetsförmedlingen ska i sin tur ska anlita så kallade etableringslotsar och det är privata företag som ska förse systemet med de här lotsarna.

Men, så kommer det inte att bli överallt. Sveriges Radio har granskat listan över godkända lotsföretag och det är stora vita fläckar på kartan. Av länets 13 kommuner finns det godkända företag bara i fyra kommuner. De flesta som godkänts är stora, landsomfattande koncerner inom utbildning, men det verkar inte finnas något större intresse hos företagen att driva verksamhet på landsorten, för det är de stora orterna, Jönköping, Nässjö och Värnamo som man valt att etablera sig, undantaget är Gislaved.

Följden blir att de nyanlända inte kan välja bland lotsar som var tanken. Bristen på lotsar gör också att invandrare, ofta med mycket begränsade kunskaper om samhälle och språk, kan tvingas åka tiotals mil tur och retur för att möta sin personliga etableringslots.

- Narturligtvis är det en fördel om man kan ha närhet till sina aktiviteter, men vi hoppas kunna lösa behovet, säger Arben Doroci. 

Integrationsminister, folkpartisten Erik Ullenhag, försvarar systemet trots bristen på lotsar. Han säger att det kommer att bli fler, att det kanske är lotsen som ska pendla, men är samtidigt beredd att se över bristerna

- Jag är övertygad om att vägen är riktig, fokus på jobb, fokus på kunskap i svenska språket. Men jag tror också att vi kommer att se en hel del brister, och där kommer jag ha en beredskap för att snabbt kunna rätta till de bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".