Eksjö

Stort utsläpp av ammoniak

1:26 min

Räddningstjänst från tre olika brandstationer på Höglandet finns just nu på plats i Eksjö. Det är tanken på en trailer som spruckit och det har lett till ett stort utsläpp av ammoniaklösning.

Olyckan inträffade vid 11-tiden på industriområdet vid Värmeverket.

– Det är en vattenlösning av ammoniak som runnit ut vid värmekraftverket i Eksjö säger Fredrik Jonsson som är brandingenjör.

Finns det några risker med utsläppet?

– Det finns risker. Även om det är en vattenlösning så ångar det här av och blir lukt i närområdet och den är inte nyttig att andas in. Det som är bra med ammoniak är att den varnar innan den farlig, man känner väldigt tydligt även väldigt små koncentrationer om det luktar.

Om man är i området, ska man bete sig på något visst sätt?

– Rent allmänt ska man undvika att exponera sig om man känner att det luktar ammoniak.

Det var omkring tre och en halv kubikmeter ammonaiklösning som läckte ut vid Värmeverket i Eksjö. Det här efter att en hjullastare kört in i en tankbil som sen läckte.

Räddningstjänsten spärrade av området och personalen på Eksjö Energi fick evakueras.

En del av den 25-procentiga ammoniaklösningen rann ner i en brunn och ett dike och räddningsarbete pågår.

Det är ingen fara för allmänheten så länge man håller sig utanför avspärrat område.

Fakta: Ammoniak

Ammoniak, kemisk formel NH3, är en kemisk förening av väte och kväve som vid standardtryck och -temperatur är en färglös gas med starkt stickande lukt som av gammal urin. Den är löslig i vatten och bildar då den basiska lösningen ammoniumhydroxid, NH4+ + OH-. I dagligt tal benämns även ammoniumhydroxid för "ammoniak".
Används bland annat som rengöringsmedel, vid tillverkningen av handelsgödsel, salpetersyra och plaster. Används även som köldmedium i köldmaskinerier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista