Ovanligt att arbetsmiljöinspektionen ingriper på fritidshem

Det är exeptionellt ovanligt att elevers agerande påverkar en skolas arbetsmiljö så mycket som det gjort på ett fritidshem i Mullsjö. Det menar Peder Björklund på arbetsmiljöinspektionen.

Som vi berättat tidigare i Nyheterna kräver ju nu arbetsmiljöinspektionen att kommunen agerar för att få bukt med problemen på fritidshemmet i Mullsjö. 
Det handlar om två 10-åringar som enligt Peder Björklund är extremt utåtagerande och som genom hot, våld och kränkningar mot såväl personalen som eleverna bidragit till att arbetsmiljösituationen på fritidshemmet blivit ohållbar.
Flera ur personalen har sjukskrivit sig och en har slutat, enligt Peder Björklund. Problemen har tilltagit under det senaste halvåret och nådde sin kulmen när en av de anställda tog tag i en av de två eleverna i matsalen och sedan polisanmäldes av elevens pappa för det.
Arbetsmiljöinspektionen besökte fritidshemmet i mitten av april och kräver nu alltså att skolledningen tillsammans med personalen utreder hur mycket folk som skulle behövas för att säkra att arbetsmiljön är god.
Man kräver också att de vikarier som kallas in skall vara utbildade och att skolans ledning ska stötta personalen bättre.
Enligt skolans rektor Margareta Eveborn har skolan redan vidtagit åtgärder.
-Vi har redan förstärkt personalen för att kunna stötta en av de här eleverna bättre, säger hon till Nyheterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista