Fler och fler söker hjälp på Hela Människan i Värnamo, där möter man: fr v; Carl-Olof Sjöqvist, fältarbetare, Ann-Sofie Björhag, projektledare, Camilla Liljeqvist, fältarbetare och P-O Svensson, föreståndare. Foto: Mattias Sundler/Sveriges Radio
Värnamo

Nyfattigdomen sprider sig

2:08 min

Tillvaron blir allt tuffare för många.

Det märks inte minst hos den ideella organisationen Hela Människan i Värnamo. Dit söker sig varje dag numera runt 20 personer, både vuxna och barn som behöver hjälp i form av kläder eller en matkasse.

Fler och fler behöver hjälp när pengarna inte riktigt räcker till.

Det ser Peo Svensson, som är föreståndare på Hela Människan i Värnamo.
-De senaste två månaderna har det kommit mer än 700 personer varje månad som behöver hjälp.
-Vi sätter ett streck för varje person, man, kvinna, barn, som kommer in i vårt hus.
Och behovet ökar hela tiden.
-Tyvärr ökar det hela tiden, och numera är det inte bara missbrukare utan helt vanliga människor som kommer hit säger han.

Och framför allt har allt fler barn med krångliga familjeförhållanden som börjat söka sig till Hela Människan. Det berättar Ann-Sofie Björhag som jobbar med projektet De glömda barnen.
-Jag började jobba här för två och ett halvt år sedan och då hade vi inga barn alls. Nu kommer det nya barn till oss hela tiden.

Idag är det 3-4 barn i varje skolklass i landet som har svåra hemförhållanden och i Värnamo kommun arbetar man idag regelbundet med drygt 40 barn. Men det är betydligt fler än så som Hela Människan hjälper på olika sätt med kläder, mat och med olika aktiviteter.

-Kan vi ge lite förklaringar för barnen varför det är som det är hemma, och hjälpa dem att prata om det så att de ser att de inte är ensamma tror jag att det kan hjälpa dem, säger Ann-Sofie Björhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista