Urban Blomberg lämnade direkt uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige. Foto Dan Segerson, Sveriges Radio Jönköping

Strömavhopp i politiken

"Det är rekordmånga"
1:52 min

Trots att det bara gått ett par månader sedan valet, har redan ett 20-tal politiker hoppat av sina uppdrag i länet.

Aldrig tidigare har så många politiker hoppat av sin uppdrag i länets olika fullmäktigeförsamlingar efter ett val, som i år.

Fram till mitten av november var det ett 20-tal avhopp. 

 -Vid den här tiden 2006 hade vi 14 avhopp, och det tyckte vi var mycket. Så det här är rekord, säger Göran Hjalmarsson, handläggare på Länsstyrelsen.

Enligt Göran Hjalmarsson så beror avhoppen på olika saker. Någon har fått ett nytt jobb, andra har fått andra politiska uppdrag, eller så räcker inte tiden till.

Urban Blomberg är Moderat från Tenhult. Han har redan avsagt sig uppdraget som ersättare i kommunfullmäktige i Jönköping.
-Jag hade inga ambitioner att komma tillbaka till Jönköpings kommun som jag lämnade 2002. Jag ställde upp för att partiet behövde stöttas lite, men jag blev förvånad när jag blev invald som ersättare och skrev direkt och avsade mig platsen, säger han.

Du är inte rädd för att de som röstade på dig är besvikna?
-Nej, jag sitter i landstinget, de röstade nog lika mycket på mig där.

Flest avhoppare har Moderaterna tätt följda av Sverigedemorkaterna och Kristdemokraterna. Och enligt Göran Hjalmarsson får vi nog räkna med betydligt fler avhopp under året som kommer, det visar erfarenheter från tidigare val.
-Vi hade ju 25 avsägningar vid årsskiftet 2006/2007, såg det dyker säkert upp fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".