Arbetsmiljön brister i länets kyrkor

Kyrkliga arbetsplatser har större problem med stress, utmattningssymptom och mobbning än övriga samhället. Det visar färsk statistik från Arbetsmiljöverket. I länet är problemen större än i övriga landet.

I Jönköpings län har 15 arbetsskadeanmälningar från kyrkor och frikyrkor lämnats in under de senaste fyra åren med sociala och organisatoriska faktorer som bakomliggande skäl. Det är procentuellt sett fler än rikssnittet.

Enligt Britt-Marie Kjölsrud, som är inspektör på Arbetsmiljöverket, är det den ”godhetskultur” som råder inom kyrkorna som bidrar till stress. Många vågar inte säga nej till bland annat chefer och församlingsbor. På gränslösa arbetsplatser förekommer också ofta mobbning, då vissa lätt kan ta för sig på andras bekostnad, menar hon. Arbetsmiljöverket satsar nu på en större informationskampanj för att stävja de här problemen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista