Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Här startar de flesta bränderna

Sofia Merkert: ”Det vanligaste är att spisplattan glöms”
1:19 min

Brandskyddsföreningen vill att fastighetsägarna ska bli bättre på att skydda sina egna hus och lägenheter från bränder. Därför håller man nu informationsmöten.

– Den vanligaste brandorsaken är att någon sätter på en platta och sedan går därifrån och glömmer den, säger Sofia Merkert, som är informatör hos Brandskyddsföreningen.

Det är räddningstjänstens ansvar att informera fastighetsägarna om deras skyldigheter. Men sedan är det upp till fastighetsägarna att se till att de uppfyller kraven.

– Enligt Lagen om skydd mot olyckor, så ligger ansvaret på fastighetsägarna, till exempel att det finns fungerande brandvarnare och släckredskap, säger Sofia Merkert.

Nu håller hon och Brandskyddsföreningen alltså informationsmöten. En av deltagarna på ett möte igår var Peter Sahlberg från Bygginvest. Han tycker att hans företag gör sin plikt.

– Ja, det är fastighetsskötarna som gör ett systematiskt arbete med tillsyn över rökluckor, branddörrar och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".