LRF säger bestämt nej till naturgas

LRF:stämman i Västerås beslutade tidigare i dag att aktivt arbeta emot naturgasen, och det första man kommer att försöka stoppa är utbyggnaden genom Jönköpings län.

En stor naturgasledning genom hela södra Sverige håller ju på att byggas ju, den kommer bland annat att gå genom Jönköpings län.
Ledningen kostar 3000 kronor per meter, medan bönderna bara får mellan tre och tio kronor per meter mark som de upplåter till ledningen. Den kräver dessutom en bred skyddszon som gör det svårt för bönderna att utnyttja marken där ledningen dras fram.
LRF vänder sig också mot att man bygger ut ett energislag som inte är förnybart och som dessutom konkurrerar med bioenergin som bönderna producerar.
-Det är inte försvarbart att satsa så mycket på naturgas utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Lars-Göran Pettersson i LRF:s styrelsen.
LRF kommer aktivt att motarbeta gasledningen, bland annat genom att säga nej till den koncessionsansökan som är inlämnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".