"Inte vårt fel att det blev så dyrt"

Nu skyller de olika förvaltningarna i Jönköping på varandra när det gäller vem som egentligen bär ansvaret för att kommunkontoret Hoven i Jönköping blev över 20 miljoner kronor dyrare än beräknat att bygga om.
Tidigare har ju socialförvaltningen pekats ut som boven i dramat - men kritiken är orättvis, menar socialnämndens ordförande, socialdemokraten Karin Rehnblad.

När höghuset Hoven med sina sju våningar vid Juneporten mitt i centrala Jönköping skulle byggas om skulle kommunen sänka sina kostnader samtidigt som arbetsmiljön skulle bli bättre. 
Men det blev tvärt om - högre kostnader och, enligt de asntällda, sämre arbetsmiljö. 
Problemet är att ombyggnaden blev över 20 miljoner kronor dyrare än beräknat.
Hyran blev rekordhög eftersom kommunen hyr fastigheten. Kommyunledingen blev tagen på sängen. 
Tekniska kontoret har ansvar för kommunens lokaler och hyror. Där skyller man på att socialförvaltningen plötsligt behövde 100 fler platser eftersom dom omorganiserat. Därför fick man ta två våningar till i anspråk - med högre kostnader som följd.
Men socialförvaltningen, vars tjänstemän nu lagt locket på i den här affären, säger att tekniska kontoret vetat om socialförvaltningens behov hela tiden. Att ombyggnationen blev dyrare och hyran rusade iväg är tekniska kontoret fel, hävdar de.
Tidigare i dag bestämde sig en enig kommunstyrelse i Jönköping för att be kommunrevisionen granska vad som gick fel och vem som bär ansvaret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista