Fler kommunalråd kostar mer pengar. 1 miljon kronor närmare bestämt.Foto David Westh/Sveriges Radio.
JÖNKÖPING

Kommunalråden kostar en miljon extra

Det kommer att kosta skattebetalarna en miljon kronor om året i Jönköping när kommunen nu utökar antalet kommunalråd efter valet.

Det faktum att de borgerliga partierna och Miljöpartiet inte kunde komma överrens om fördelningen av makten gjorde ju att man tillsatte två nya kommunalrådstjänster på deltid för Folkpartiet och Miljöpartiet.

För att samordna alla kommunalråd inrättades dessutom en ny tjänst som kallas uppdrag med särskild arvodering, både för majoriteten och oppositionen. Allt detta slutar alltså på drygt en miljon kronor i lönekostnader visar kommunens utredning.

Och mer om politiken i Jönköping, för nu visar det sig nämligen att oppositionspartiet Socialdemokraterna blir snuvade på en del av den tjänst man blev utlovad utöver kommunalrådsposterna.

När maktuppgörelsen blev klar efter valet skulle oppositionsen få ytterligare en deltidstjänst till sitt förfogande.

Tjänsten skulle bli en deltid på 25 procent, men nu visar det sig när hela paketet är slutförhandlat att det bara blev 20 procent.

Socialdemokraternas kommunalråd Elin Lagerkvist säger till Nyheterna att partiet inte har några synpunkter att tjänsten minskats ned, men att man är kritisk till utökningen av kommunalråd överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista