1 av 2
Sallad kan ligga bakom salmonellautbrottet. Foto: Gunnar Lundmark/SCANPIX
2 av 2
Peter Iveroth.
LÄNET

Salmonellautbrott efter personalfest

Peter Iveroth: ”Maten var från butiken”
1:40 min

10 av 12 personer insjuknade i salmonella efter en personalfest i Jönköping. - De har blivit friska efter en dryg vecka, säger länets smittskyddsläkare Peter Iveroth till Nyheterna.

Det var en butik på en mindre ort i Jönköpings län som hade en personalfest i mitten av oktober. Dagen efter upptäckte 10 av 12 personer att de var magsjuka. Det visade sig efter provtagning att de drabbats av salmonella.
- Handlaren var angelägen om att fallet skulle utredas eftersom man tagit maten till festen från butiken, säger Peter Iveroth.

Smittskyddsinstitutet skriver i en rapport om händelsen att det lutar åt att smittan spridits via färdigskuren sallad. Peter Iveroth berättar att sådana här salladsmixer oftast hackas, sköljs och paketeras utomlands. Och det är i samband med den processen som smittan antagligen tagit sig in i salladen.

Trots det inträffade ser inte Peter Iveroth någon risk för salmonellaspridning.
- Nej, vi utreder det här fallet och känner att vi har god kontroll. Vi har följt upp det så vi känner oss trygga, säger han.

Tommy Nilsson
news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".