OBS! Denna snödriva har aldrig varit i närheten av Mullsjö! Foto: Björn Lindgren / SCANPIX
Mullsjö

Beredskap efter extremväder

Karl-Erik Olsson:” Mullsjö är hårdast drabbat”
1:38 min

Med hjälp av bandvagnar och en hundra man stor styrka har Vattenfall försökt se till att strömmen hålls igång i Mullsjö, där ett drygt 70 cm tjockt snölager täcker orten. Beredskapen fortsätter under helgen. 

- Mullsjö har varit det enskilt svårast drabbade området i Vattenfalls elnät i landet och det håller i sig även om vi trappat ner på antalet nu, säger Vattenfalls kommunikatör Karl-Erik Olsson.

Vattenfall har nu tio man i beredskap kvar i Mullsjö under helgen. De har både helikopter och bandvagnar till hjälp för att kunna jobba i all snö.

För snö finns det gott om. Det har snöat och snöat och snöat,  konstant sedan i söndags har snön fallit ner över Mullsjö.

I morse klockan sju mättes snödjupet till 74 cm, enligt Tore Landh som mäter för SMHI, och det är mycket på så kort tid. Träden står nu hukade under snömassorna och all snö ställer förstås till det för elbolagen

- När snön faller av hoppar grenarna in på någon ledning, så slår ledningarna ihop och så blir det kortslutning och strömavbrott.

-  Hur mycket strömavbrott har ni haft?

- Som allra mest var det drygt 2000 som var utan ström i det här området och det är väldigt mycket, säger han.

Vattenfall som har många av Mullsjöborna som kunder har under veckan haft som mest runt 100 man i Mullsjö som jobbat för att hålla strömmen igång och under helgen håller man alltså beredskap för att säkra strömtillförseln och elbolaget räknar inte med att det är över riktigt än.

- Dom har ju varnat för Vätter- och Vänersnö nu under helgen så man ska nog inte ropa hej riktigt ännu, säger Karl-Erik Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".