Tankställena för fordonsgas räcker inte till i Jönköping. Foto: Johan Nilsson/SCANPIX
JÖNKÖPING

Gasförsäljning exploderar

Bo Ramberg: ”Jönköping är exceptionellt”
1:21 min

Försäljningen av fordonsgas i Jönköping har exploderat under hösten, betydligt mer än i övriga landet. Ökningen är så kraftig att tankställena måste byggas ut.

Jämfört med januari i år så har gasförsäljningen vid Fordonsgas anläggning vid Elmia i Jönköping ökat med 55 procent. En sådan ökning har man inte sett någonannastans i Sverige. Öknignen beror på att det nu säljs allt fler gasbilar.
- Nu finns det flera produkter på marknaden, säger Bo Ramberg vd på Fordonsgas i Göteborg.

Varför just Jönköping ökat så krafigt från en redan hög nivå är svårare att analysera, enligt Ramberg på Fordonsgas. Han tror det dels beror på att kommunen varit duktiga på att ställa krav på miljövänliga fordon vid upphandlingar, att man satsat på en egen gasanläggning och att bilhandlarna varit duktiga på att kränga gasbilar - främst till taxibolagen.

Så sent som i somras byggde man ut kapaciteten på anläggningen, men redan nu är trycket så stort att man återigen måste bygga ut.
- När det kommer väldigt många fordon samtidigt hinner inte kompressorn med att leverera ut lika snabbt.

Men på sikt måste det byggas ännu en gasstation i Jönköping, tror man på Fordonsgas och i samarbete med Jönköpings kommuns gasbolag tittar man nu på en lämplig placering. Det berättar Ulrika Lahcti på Jönköpings energi biogas AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".