1 av 2
Förundersökningsledare Lennart Wennblom. Foto David Svanberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto David Svanberg / Sveriges Radio.
Knivattacken på Öxnehaga

Ex-mannen hotade kvinnan - anhöriga kritiska till polisen

2:25 min

Redan under kvällen igår larmades polisen till den lägenhet där en 31-årig kvinna idag mördades. Personer som står kvinnan nära är idag kritiska till att polisen inte grep mannen redan då.

Att polisen var på plats i lägenheten bekräftas av en granne till den mördade kvinnan.

– Polisen var här igår kväll, vid elva släppte vi in dem i porten men då visste vi inte vad som var på G eller vem som hade ringt.

Vad drar du för slutsats av det?

– Att hon kanske kände sig hotad redan då.

Utanför den lägenhet där en kvinna tidigare idag höggs ihjäl - framför ögonen på flera vittnen - finns polisens blåvita avspärrningsband. En av dem som på mycket nära håll fick se det som händer berättar så här.

– När jag skulle gå ner till bilen så gick min granne ner också. Jag märkte att det kom en kille utifrån som började hugga henne.

Redan under kvällen igår larmades polisen till den lägenhet där dramat ägde rum. Mannen som nu är gripen har tidigare varit gift med kvinnan. Tillsammans har de två barn som de haft gemensam vårdnad om.

När barnen förklarat för pappan att de enbart ville bo hos mamman, som tänkt flytta till Stockholm, ska pappan ha blivit mycket upprörd.

Igår ska han ha hotat att döda henne. Ett hot som kvinnan anmälde till polisen och de var också på plats där vid 23-tiden igår kväll.

Anhöriga är idag kritiska till att polisen inte grep mannen redan igår.

Nils-Erik Eriksson är polisens presstalesman och han bekräftar att polisen var på plats igår och tog upp en anmälan om olaga hot. Efter det fattade jouråklagaren beslutet att polisen kunde vänta med att få tag i mannen tills idag.

– Det kommer ju in olaga hot dagligen, ett flertal. Oftast räcker det med att vidta eventuella åtgärder dagen efter säger Eriksson.

Men det gjorde det inte den här gången..?

– Nej, men det kanske är ett fall på tusen eller något.

Anhöriga är kritiska...

– Ja det hörde jag, det får man förstå när det händer något sådant här.

Barnen som mist sin mamma får nu hjälp av ett kristeam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista