1 av 2
2 av 2
Ryktet på Facebook oroade bland andra Hanna Hägg. Foto Alexandra Peterson/Sveriges Radio.
Jönköping

Falska rykten oroar på Facebook

Mamma om falska Facebook-rykten
2:06 min

Ett falskt rykte om barn som riskerar att rövas bort sprids nu som en löpeld på Facebook.
– Jag sa till min stora tjej att hon inte ska följa med någon, säger en mamma.

Rykten sprids på Facebook, den här gången handlar det om att barn riskerar att föras bort med skåpbil från skolor och förskolor runt om i Jönköpings kommun.

Taberg är en av de orter där barn ska ha lyfts över staketet från en förskola.

– Man reagerar ju stort och tar det på allvar. Jag sa till min stora tjej att inte följa med någon om det är någon som stannar med en bil, man tar det verkligen på allvar när det står något sådant säger Hanna Hägg som är en av de mammor i Taberg som först blev väldigt orolig.

Det falska ryktet sprids nu som en löpeld på Facebook om att en skåpbil med två förare under de senaste veckorna försökt få in barn från förskolor och skolor i bilen. Orter som nämns är Bankeryd, Grästorp, Taberg och Månsarp.

Den som får meddelandet uppmanas också lägga ut det på sin egen statusrad - som en varning.

Men att ryktet inte stämmer har Nyheterna fått bekräftat från både polis och rektorer i Bankeryd och Taberg. Kjell Andersson är rektor över Tabergs rektorsenhet.

– Jag kan dementera, hos oss har det inte förekommit, vi har inte sett något som visar på det här. Jag har inte hört något från polisen heller, sådant här brukar komma fram rätt snabbt säger Kjell Andersson.

Skulle något barn rövas bort eller lyftas över staket så skulle skolan eller förskolan har polisanmält - men enligt Ulla Andersson Jarl, som är informationschef på polisen, så har inga anmälningar av det här slaget kommit in under senare tid.

Men ryktet fortsätter nu att spridas oerhört snabbt - inlägget läggs just nu ut av någon ungefär varannan minut på Facebook. Hanna Hägg, som först blev rädd, är nu mest irriterad.

– Var kommer det ifrån, vem är det som startar något sådant här och lägga ut det. Vad är det för mening med det, bara skrämma upp folk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".