Anderstorp

Pengar tillbaka efter ekonomisk uppoffring

Fredrik Idin: ”Nu när det går bra ska de ha nytta av det”
1:37 min

De anställda på det lilla industriföretaget Levi Peterson i Anderstorp får nu kompensation för att de accpterade sänkta löner under krisen.

En halv miljon kronor får nästan 30 anställda dela på.

- Eftersom personalen var med och ställde upp på ett bra sätt när vi hade dåliga tider så tycker vi att nu när det går bra för oss så ska de ha nytta av det också, säger Fredrik Idin, VD för företaget.

Under finanskrisens härjningar gick de anställda med på fyradagarsvecka ett par månader, samtidigt som tjänstemännen frivilligt sänkte lönerna med 15 procent en tid.

Det lilla familjeföretaget tillverkar produkter för fordonsindustrin, bland annat upphängningsanordningar till bränsletankar och avgasssystem, och kände snabbt av lågkonjunkturen. Men nu har det alltså vänt och orderna strömmar in igen. Därför väljer alltså företaget att betala ut en julbonus på sammanlagt en halv miljon. Det innebär ungefär en halv månadslön extra. Och därmed får de anställda tillbaka ungefär vad de förlorade under krisen.

- Enligt våra beräkningar ska det vara precis så, säger Fredrik Idin.

Bonusen är ett sätt att visa tacksamhet menar ledningen, men frågan är då vad man hoppas tjäna på den ovanliga åtgärden.

- Jag tjänade redan under finanskrisen genom att ha en så lojal personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".