1 av 2
Efter en lång tvist är nu Värnamo kommun överens med köparent.Foto: Ola Andersson/Scanpix
2 av 2
Peter Schönewald Amber advokatbyrå tror att fler skogsägare kan ha fått för lite pengar efter stormen Gudrun. Foto: Mattias Sundler/SR
Efter Gudrun

Skogsägare kan ha fått för lite pengar

2:06 min

Det kan finnas fler skogsägare än Värnamo kommun som fått för lite pengar för den stormfällda skogen i samband med Gudrun 2005. Skogssällskapet ska nu betala kommunen 7 miljoner efter en dom i hovrätten igår.

-  Andra skogsägare som har avtal med Skogssällskapet bör se över sina priser, säger advokaten Peter Schönewald som företrätt Värnamo kommun.

Värnamo kommun och Skogssällskapet har haft förvaltningsavtal sedan 1917, ett avtal som kom att ställas på sin spets 2005 när stormen Gudrun drog fram och ödelade stora delar av den kommunägda skogen.

Skogssällskapet redovisade sedan drygt 18 miljoner kronor till kommunen för det virke som fälldes och såldes i samband med stormen, men enligt kommunen var det ett antal miljoner kronor för lite enligt det avtal som man kommit överens om. Det som framkommit under förhandlingarna är att Skogssällskapet inte hade en egen prislista för virket och dessutom debiterade man kommunen för bland annat transportkostnader och kreditsäkringskostnader.

Kommunen har hela tiden hävdat att Skogssällskapet inte informerat om att de frångått gällande avtal och igår fastställde hovrätten tingsrättens dom som innebär att Skogssällskapet ska betala drygt sju mlinoner kronor i utebliven ersättning.

- Vi startade inte processen enbart för pengarna, det var principen vi ville ha prövad och där har vi ju fått rätt, säger Eskil Svensson på tekniska förvaltningen i Värnamo.

Värnamo kommun valde sedan att inte förlänga förvaltningsavtalet med Skogssällskapet efter 2008. Numera förvaltar man sin egen skog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista