Jönköping

Åklagare försvarar beslut i mordfallet

Åklagaren: "Inte haft anledning att fatta annat beslut"
3:29 min

Åklagaren tyckte inte mannen behövde tas in till förhör, trots att han mordhotat sin före detta fru. Dagen efter begår han knivmordet på kvinnan på Öxnehaga.
- Det är ju förstås beklagligt men jag hade inte fattat något annat beslut idag, säger åklagaren Lise-Lotte Norström.

Det var på söndagskvällen som den 31-åriga kvinnan ringde polisen och anmälde att hon blivit dödshotad av sin före detta man. Polisen besökte henne men mannen lämnade man helt därhän.

Dagen efter åker han hem till kvinnan i bostadsområdet Öxnehaga i Huskvarna och ger henne flera dödande knivhugg.

Hade mannen tagits in till förhör eller på annat sätt frihetsberövats kanske dådet hade kunnat förhindras.

Det var Lise-Lotte Norström, jouråklagare i Kalmar, som fattade beslutet att inte hämta in mannen. I dag försvarar hon alltså det beslutet av fler skäl. Dels var mannen hemma ensam med barnen och skulle troligen inte lämna dem, dels krävs det särskilda skäl för att frihetsberöva någon nattetid - det är ovanligt att sådana här hot blir verklighet och dessutom var mannen ostraffad på senare tid, berättar hon.

- Jag tittar ju på brottets beskaffenhet i första hand och därutöver tittar man på omständigheterna. Det jag tog fasta på var att det olaga hotet inte var så allvarligt att jag per automatik skulle vidta tvångsåtgärder. Det var på natten och barnen fanns dessutom hos den misstänkte. Vi ska ha starka skäl för att vidta tvångsmedel nattetid och man ska ta hänsyn till hur situationen ser ut hemma och barnen var en aspekt, säger Lise-Lotte Norström.

Hon menar också att det faktum att mannen varit ostraffad på senare tid var något hon vägde in i bedömningen. Trots det sökte mannen under måndagen upp kvinnan och knivmördade henne.

- Det är någonting som jag blir väldigt ledsen över att få kännedom om. Jag tänker på kvinnan och hennes anhöriga och framför allt på barnen. Det blir en påminnelse om vilken svår övervägning det kan vara att fatta beslut i de här ärendena, men jag kan ändå inte se att med den information jag hade, borde eller kunde fattat något annat beslut.

- Olaga hot är ett mycket vanligt brott men det blir en påminnelse att i vissa fall så skrider man till verket, fortsätter hon.

Kunde ni gjort någonting annorlunda för att förhindra detta?

- Nej, utifrån den dragning jag fick från polisen så har jag inte haft anledning att tro att det skulle ha varit ett annat beslut där och då.

Fick du en bra bild av situationen från polisen?

- Ja, jag ställde frågor och fick tillräcklig och rätt information, säger Lise-Lotte Norström.

Inte heller polisen åkte hem till mannen för att ställa frågor och lugna ned honom, men det är något som Lise-Lotte Norström inte vill kommentera.

- Det kan jag inte säga något om, säger hon.

Polisen hade inte behövt något beslut från dig för att besöka mannen i preventivt syfte?

- Nej, för att hålla förhör i största allmänhet krävs inget beslut från mig

Nyheterna har förgäves också sökt den person som var vakthavande befäl den kvällen och som fattar beslut om hur polispatrullerna ska agera.

Enligt Lise-Lotte Norström blir det ingen intern utredning i dagsläget om hur åklagaren agerat i det här fallet.

- Det är ett beslut som mina chefer fattar men som jag förstått det nu så har man inte haft anledning att granska det närmare, säger Lise-Lotte Norström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".