1 av 4
Båthusen i Visingsö hamn har hotats när vågor och is angriper. Nu kommer de skyddas av en vågbrytare. Arkivbild, foto Dan Segerson, Sveriges Radio.
2 av 4
Kjell-Åke Hult i Visingsö Fiskareförening. Foto Dan Segerson, Sveriges Radio.
3 av 4
Bryggor och stolpar i hamnen på Visingsö äts sönder av is och vatten. Foto Dan Segerson, Sveriges Radio
4 av 4
Visingsö

Unik hamn på Visingsö räddas

Hult: ”Kommer bli en bättre hamn”
1:11 min

Striden om hamnen på Visingsö verkar vara över. Fiskareföreniningen på ön har länge stridit med Jönköpings kommun om arrendeavtal, vågbrytare och om en fallfärdig brygga.

Nu har de enats, säger Kjell-Åke Hult som är med i Visingsö fiskareförening till Nyheterna.

– Vi enades om att vi gemensamt skulle gå in med en investering och kommunen tar på sig den nya vågbrytaren och föreningen kommer ställa arbetskraft till förfogande samt investera i den gamla bryggan och bygga den av egen kraft säger Hult.

Överenskommelsen är viktig enligt föreningen eftersom bryggan är den enda där större båtar kan lägga till.

– Det kommer vara en fungerande hamn och jag tror nog det kommer bli en bättre hamn. Det är viktigt för det är bara vid denna brygga man kan ha större båtar säger Hult och menar att hälften av alla båtplatser på Visingsö skulle ha försvunnit om inte ombyggnationen kommit till stånd.

I överenskommelsen igår även att Visingsö fiskareförening godkänner det standardavtal för arrende som kommunen tecknat med andra hamnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".