Arkivbild/Hasse Holmberg/Scanpix
Ny prognos

Bakslag för husbranschen

Daniel Wennick: ”Somliga kommer avvakta med nyanställningar”
1:27 min

Trots att det just nu kommer många positiva signaler om svensk ekonomi så skriver hustillverkarna nu ner sin prognos för nästa år.

– Det innebär att en del företag kommer avvakta och vänta med att nyanställa, säger Daniel Wennick på branschorganisationen Trä och möbelföretagen.

Ja, den för länet så viktiga småhusbranschen hade tidigare räknat med att det skulle byggas 8500 hus under nästa år.

Men nu skrivs prognosen ner och väntas istället hamna på 8000 hus. Brist på tomter, finansiell oro och bolånetaket, som innebär att den som köper eller bygger hus måste bekosta 15 procent ur egen ficka, är de faktorer som ligger bakom den nya prognosen.

– Vissa familjer får det svårare att finansiera.

När lågkonjunkturen slog till innebar det att många av hustillverkarna gjorde sig av med anställda. Och även om branschen har återhämtat sig är det långt kvar till de nivåer som rådde innan krisen.
– Vi känner inte att vi är tillbaka på några normalnivåer och jämfört med grannländerna ligger vi lågt, säger Daniel Wennick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".