Tåget gick sönder och passagerarna fick evakueras. Det här tåget är ett tåg som tidigare under onsdagen fick stopp i Östergötland. Foto Lasse Hejdenberg / Scanpix.
Tågtrafiken

X2000-tåg fick evakueras

Ett X2000-tåg mellan Frinnaryd och Gripenberg gick sönder vid nio-tiden idag på morgonen. Passagerarna fick evakueras till ett annat tåg.

Under tiden stoppades all övrig trafik på sträckan.

Nu rullar tågtrafiken igen men det är fortfarande förseningar.

- Det var ett motorfel. Passagerarna på tåget fick kliva ombord på tåget som kom efter och fortsätta mot Stockholm. Det går ju X 2000-tåg varje timme, säger Dag Rosander, presschef vid SJ till TT.

Cirka 250 resenärer fanns på det havererade tåget.

Inom loppet av ett dygn har alltså ett tusental X 2000-resenärer fått evakueras till andra tåg. Först 700-800 i Östergötland, och nu på morgonen ytterligare 250 i Småland.

- Ingen vill ju hellre än vi att tågen ska komma fram i tid. Men det här är saker som är svåra att påverka. Att kontaktledningar rivs händer med jämna mellanrum, inte bara i Sverige. Stoppet i dag berodde på ett tekniskt fel på tåget, säger Dag Rosander.

Tågstoppen får efterdyningar i dag på södra stambanan Stockholm-Malmö i form av förseningar.

- Men allt eftersom tiden går kommer situationen att förbättras säger Rosander till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista