Carl-Johan Sjöberg är VD för Länstrafiken. Foto Mattias Sundler/Sveriges Radio.
Jönköping

Invigning fick ställas in - tåg gick inte som tåget

Länstrafiken: ”Det känns tråkigt..”
1:49 min

Idag var det tänkt att den nya tåglinjen mellan Jönköping och Norrköping, den så kallade Östgötapendeln, skulle invigas officiellt. Dålig kontakt med ledningen stoppade dock festen.

Inbjudna gäster och pressen skulle idag få möjlighet att se och provåka de nya tågen som ska trafikera linjen.

Men av det blev nu ingenting - på grund av gårdagens incident på stambanan där en kontaktledning kördes ner. De nya tågen blev då kvar i Norrköping.

– Det är jättesynd, vi har ju planerat detta både på Östgötasidan och på Jönköpingssidan. Vi har fått nya, fina, tåg som vi skulle inviga och köra för första gången idag. Det känns tråkigt, vi bestämde igår kväll att vi skulle avblåsa det hela igår kväll när vi fick beskedet att kontaktledningen var nerkörd säger Carl-Johan Sjöberg som är VD för Jönköpings länstrafik.

Den 12 december startar den nya Östgötapendeln mellan Jönköping och Norrköping, som är ett samarbete mellan Jönköpings länstrafik och Östgötatrafiken.

Idag hade de slagit på stora trumman och skulle hålla en officiell invigning med inbjudna gäster från kommunerna på båda sidor av länsgränsen och där även den nya tågoperatören Deutsche Bahn skulle berätta om de nya tågen och även bjuda på en provtur.

Men gårdagens incident på stambanan, där en kontaktledning kördes ner, raserade alltså de planerna och frågan är nu om de blivande resenärerna på Östgötapendeln kan lita på att turerna verkligen kommer fungera.

– Vi har ju sett den sista veckan att det är sårbart, framför allt på södra stambanan. Det är klart att vi inte kan garantera något men givetvis hoppas vi att tågen ska rulla så bra som möjligt säger Sjöberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".