Höglandet

Polisen fick dagsböter - våldsam jakt på smitare

0:25 min

Den polisman som förra året var delaktig i den vilda biljakten i Bodafors - som slutade med att tre polisbilar kraschade - dömdes idag av Eksjö tingsrätt för vårdlöshet i trafiken.

Det var i oktober förra året som den 30 åriga polismannen från Höglandet deltog i en jakt på en bensinsmitare.

Det som polismannen åtalas för är hur han i hög fart försökte köra förbi den bil de jagade samt två andra polisbilar. Det ska ha skett på en bro i Bodafors, sikten var dålig på grund av en kurva och ett backkrön.

Polismannens framfart ledde till att polisbilen körde emot en stolpe och var ytters nära på att krocka med en personbil.

I samband med detta anser Eksjö tingsrätt att polismannen gjorde sig skyldig till vårdlöshet i trafik och dömer om därför honom till 40 dagsböter.

Polismannen stod också åtalad för en senare omkörning under jakten, då han körde på den misstänktes bil bakifrån men i det fallet ansåg tingsrätten att det inte var hans fel och friar därför på den punkten.

Stefan Gunnarsson, som är tillfällig operativ chef hos polisen i Jönköping, säger att den dömde polismannen kommer att fortsätta att jobba som polis som vanligt. Han menar att brottet inte är allt för allvarligt.

– Det här är ju inte ett brott av den digniteten att han kommer att straffas särskilt. Han är ju dömd av tingsrätten för en vårdslöshet i trafik och det är ju inte ett allt för allvarligt brott.

Så allt kommer fortsätta som vanligt?

– Ja, som vanligt - han kommer att fortsätta jobba som polis, ja säger Stefan Gunnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista