Fredrik Andersson isolerar på Grästorp, foto Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Energi

Här blir isoleringen total

Han isolerar för energin
2:00 min

Många människor våndas idag över energipriserna när kylan tränger på och priserna på el går upp. På Grästorp i Jönköping, vid de så kallade Ringarna, har man börjat tilläggsisolera sina vindar - med förra vinterns kyla i gott minne.

Fredrik Andersson är en av de som jobbar med att tillägsisolering ute vid Ringarna där isoleringen på vindarna är dålig.

– Den är dålig, det ligger bara mellan 12 och 15 centimeter idag och det är väldigt lågt säger Fredrik.

Det är riktigt kallt ute och många känner att det drar in kyla i sina hus. Det gör att det drar mer el och när sedan räkningen kommer blir man förfärad över dagens höga elpriser.

Snittpriset på el låg i förrgår på 67 öre per kilowattimme - och gick igår upp till 82 öre för att idag stiga till 1,08 kronor.

Men idag räknar man med att starta två rektorer till för att producera mer el och då skall snittpriset imorgon sjunka till 73 öre, enligt prognosen.

Men Krister Andersson, som bor i ett hus i Ringarna på Grästorp, har förra vintern i färsk minne, han är glad över att man nu tilläggsisolerar hos honom.

– Jag har ju bara 15 centimeter isolering här, som var byggnormen när de byggde här på 70-talet. Nu kommer det förhoppningsvis bli 25 centimeter plus de här 15.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".