Tranås kommun fördjupar nu sitt samarbete med Fuxhin i Kina. Foto: Paul Madej / SCANPIX
TRANÅS

Tranås blickar mot Kina

Carin Magg: ”Det har gått så fort”
1:48 min

Kontakterna mellan Tranås och den kinesiska staden Fuxhin fördjupas allt mer. Nu har man kommit överens om ett utbyte av studenter där kineserna vill lära sig mer om miljövänliga energisystem.  Carin Magg är VD för utbildningsföretaget TUC Sweden i Tranås som ska utbilda kineserna.

Kinesiska toner och kinesiska språk är kanske något tranåsborna får börja vänja sig vid för redan i vår kommer de första kineserna till Tranås för att lära sig mer om miljövänlig energi.

De första kontakterna mellan Kina och Tranås togs i somras, då en kinesisk delegation besökte kommunen. I höstas åkte sedan kommunalrådet Anders Wilander och hälsade på och för ett par veckor sen var en större delegation, med politiker och näringslivsfolk, från Tranås i Fuxin.

Kineserna ska bygga en helt ny stad för en halvmiljon invånare och för att kunna göra det på ett miljövänligt sätt har man bland annat vänt sig till tranås för att få hjälp. Det kineserna är intresserade av är desigen, stadsplanering och värmepumpar. I Tranås finns ju en av landets största tillverkare av värmepumpar.

Dessutom vill man ha hjälp med kunskap, och Carin Magg på utbildningsföretaget TUC Sweden har stora förhoppningar på det nya samarbetet.

-Vår förhoppning är ju att det ska leda till att vi får lärare på plats i Kina som kan undervisa i den kunskap som vi klarar av och kan förmedla till dem säger Carin Magg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".