1 av 3
Peter Rosendahl. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix
2 av 3
Åklagaren Bengt Svensson. Arkivfoto: David Svanberg /SR
3 av 3
JÖNKÖPING

Åklagaren ville se hårdare straff i Habo finans-härvan

Advokat Håkan Jansson: ”Inte så förvånad”
0:18 min

Klockan 14 kom domen i den uppmärksammade Habo finans-härvan. Huvudmannen Peter Rosendahl döms till fängelse i fem år.
- Ett förhållandevis strängt straff, säger Rosendahls försvarare Håkan Jansson.

Både huvudmannen Peter Rosendahl och och styrelsen har stått åtalade i Habo finans-rättegången. Nästan fyra år sedan har gått sedan härvan började nystas upp, en härva där 800 sparare drabbats.

I domen står det klart att Peter Rosendahl döms till fem års fängelse för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Han får också näringsförbud i åtta år, ett förbud som gäller omedelbart.

Tingsrätten konstaterar att Peter Rosendahl har lurat spararna bland annat genom att säga hans aktieaffärer var säkra och vinstgivande att det var riskfritt att satsa hos honom. Han berättade aldrig för sina kunder att han inte hade tillstånd att bedriva aktieaffärer hos Finansinspektionen. Dessutom har han själv tjänat pengar på det här, han har ljugit om den utlovade bankgarantin och knäckfrågan för tingsrätten var ju också om sparprojektet Diamanten - där de flesta spararna satsade sina pengar - ingick i Habo finans. Det gjorde den, menar tingsrätten och det var ett rent pyramidspel det handlade om.

När Peter Rosendahl inte längre kunde betala skulder och löner tog han från diamantenspararnas pengar och betalade.

Tingsrätten ser också extra allvarligt på att det var stora belopp det handlade om, drygt 100 miljoner. Rätten menar att han måste förstått att det var surt ihopsparade pengar som folk var villiga att satsa hos honom, det står att han systematiskt lurade dem.

Även styrelseledamöterna i övrigt döms för bokföringsbrott till villkorlig dom eller skyddstillsyn och dagsböter. Ingen av dem får näringsförbud.

Åklagare Bengt Svensson säger till Nyheterna att han inte kommer överklaga straffen - om inte försvaret gör det vill säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".