Jan Enler från länsstyrelsen finns med i arbetsgruppen. Foto: Dan Segerson/SR
LÄNET

Enler: "Alla måste få bra bredband"

1:46 min

Staten måste ta ett ansvar för att alla får tillgång till bra bredband. Det menar den arbetsgrupp som undersökt framtidens betaltjänster. För färre post- och bankkontor ställer till problem.

När svensk kassaservice lades ner för snart två år sedan och lantbrevbärarna slutade ta med sig kontanter så fick många, inte minst på landsbygden, problem att ta ut pengar och betala räkningar.

Därför gav regeringen länsstyrelserna i landet i uppdrag att undersöka konsekvenserna av detta och följa utvecklingen men även att föreslå åtgärder.

Enligt Jan Enler finns det flera möjligheter att förbättra betaltjänsterna på landsbygden. Till exempel kan man förbättra stödet till lanthandlarna, man kan minska kostnaderna för kortterminaler men framför allt är det viktigt att alla svenskar får tillgång till bra bredbandsuppkopplingar så att man kan betala sina räkningar via internet.

För att det ska bli verklighet så menar Jan Enler och arbetsgruppen att staten måste ta ett större ansvar för utbyggnaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista