Elektrikerstrejken slut

Strax före midnatt tog elektrikerstrejken slut efter att båda parter sagt ja till medlarnas bud. Strejken har bl a stoppat byggen i Jönköpings län och gjort att andra hantverkare fått permitteras.

Jörgen Valldo, som bor utanför Lekeryd, arbetar hos elektrofirman A Karlsson i Jönköping. Han är nöjd med att strejken är slut, men räknar med mycket extra jobb den närmaste tiden för att man ska hinna ikapp jobb som blivit försenare på grund av strejken.

Den nya avtalet innebär att elektrikerna kommer att få ett lönelyft på sammanlagt 7 procent under de tre kommande åren.

Den stora stötestenen i den här konfilket har dock inte varit lönerna utan om hur tvister kring arbetsmiljön ska lösas. Det nya avtalet innbär att det är Arbetsmiljöverket som har tillsyn och det slutliga avgörandet i de frågorna, som oftast handlar om pressade byggtider. Och följer inte arbetsgivaren Arbetsmiljöverket så kan facket kräva skadestånd.

Jörgen Valldo som varit elektriker i snart 25 år tycker att hans arbete har blivit allt stessigare och han är tveksam till om nattens uppgörelse kan ändra på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista