Dyslektiker behjälpta av hjälpmedel

Nyligen avslutades ett projekt för att undersöka hur stor nytta personer med läs- och skrivsvårigheter har av särskilda hjälpmedel.
Det är Hjälpmedelscentralen som initierat projektet som bekostas av Landstinget. Det har bedrivits på flera av länets skolor. Och det har nu visat sig ge mycket goda resultat.

Ett av hjälpmedlen är en dator med talsyntes, som direkt läser upp det man skriver eller det man till exempel scannar in.

Deltagarna har också fått möjlighet att använda speciella rättstavningsprogram för dyslektiker, bandspelare och scanningpennor.

14 barn och ungdomar från Vetlanda och Värnamo har fått testa hjälpmedlen. men även sex elever på Vuxengymnasiet och fyra som fått dyslexiproblem sedan de drabbats av stroke. Resultaten har alltså visat sig vara mycket goda.

En av de som deltagit är Julia Karlsson som under projektets gång läst in undersköterskeprogrammet. Enligt henne själv hade hon knappast klarat det utan de hjälpmedel hon då fick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista