Lastbilschaufför åtalas för grovt rattfylleri

När en 41-årig tysk lastbilschafufför stoppades utanför Sävsjö för en dryg vecka sen hade han hela 2,71 i promille alkohol i blodet.

Nu har mannen åtalats misstänkt för grovt rattfylleri, och på grund av risken för att han ska lämna landet är han dessutom häktad.

Det var efter tips från en anställd på ett företag utanför Myresjö som polisen tog upp jakten på 31-åriga chauffören. Till slut lyckades polisen få stopp på mannen som då körde en 18 meter lång lastbil, och när man några timmar efter att han stoppats gjorde ett blodprov visade det sig att han hade 2,71 promille alkhol i blodet.

Åke Qvarnström på trafiksäkerhetsorganisationen NTF i Jönköpings län är dock inte förvånad och menar att det är vanligt att utlänska chaufförer kör alkoholpåverkade. Det bygger Åke Qvarnström på egna observationer där han sett chaufförer dricka alkhol på färjorna för att sen sätta sig i lastbilen och köra.

Många utländska medborgare som stoppas ställs aldrig inför rätta i Sverige på grund av att dom struntar i att komma till förhandlingar. Det var just det faktum som gjorde att Eksjö tingsrätt beslöt att häkta den 41-årige tyske chaauffören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista