Dyr sopinvestering var onödig

Investeringer på många miljoner, bl.a. i ett system för att utvinna metangas från nässjöbornas sopor har gjorts i onödan på Boda avfallsanläggning utanför Nässjö.

Från och med den första oktober ska de brännbara soporna köras till Norrköping istället och hushållen får också betala mer för att bli av med dem.
Enligt ett tidigare EU-beslut så får man inte längre lägga sopor på deponi. I Norrköping ska soporna förbrännas och därmed omvandlas till Energi.
Men faktum är att redan idag ger soporna som slängs på Boda avfallsanläggning energi eftersom det utvinns metangas som värmer upp fastigheter i Nässjö.
Tanken med EU:s beslut om förbud mot deponi är att förbättra miljön. Men inte ens de mest hängivna miljövännerna i Nässjö tycker att beslutet att köra soporna till Norrköping är bra.
Ann-Marie Hellström som är engagerad i Naturskyddsföreningen säger till Nyheterna att de sopbilar som kommer köras till Norrköping kommer bidra till ökad växthuseffekt eftersom de släpper ut fossila bränslen.
Hon tycker att det är bättre att sortera sina sopor mycket noga. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".