Nya etiska regler klara för tjänstemän

Efter anklagelserna om mutor vid tekniska kontoret i Jönköping så har nu tjänstemännen tagit fram egna etiska regler för hur man ska umgås med sina kunder. Det handlar om både resor och luncher.

Att bli bjuden på en lunch i samband med en affärsuppgörelse är helt okej, men ska man bli bjuden på ett sportevenemang måste chefen ge sitt godkännande.
Det är några exempel på etiska regler som Jönköpngs kommuns tekniska kontor nu har skrivit ned på uppdrag av politikerna för att tvätta sitt nedsvärtade rykte efter den uppmärksammande mutaffären under våren.
Enligt reglerna är det alltså okej att bli bjuden på lunch. Även fotbollsmatcher och liknande får man bli bjuden på och också heldagsarrangemang är okej om det handlar om att knyta affärskontakter.
Konferenser får man bli bjuden på men då måste kommunen betala resa och uppehälle och chefen måste godkänna alla resor och evenemang. Rabatter på produkter är också godkänt och mindre julpresenter, men inte att man går i borgen eller tar emot pengar. 
Semesterresor står det inget om i reglerna, men att bli bjuden på dom tycks inte vara okej om man ska tolka reglerna.
Politikerna ska nu granska det här förslaget och sedan ska reglerna börja gälla omedelbart

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista