Missbruksvården granskad

Vården av missbrukare i Nässjö och Gislaved kostade tillsammans 25 miljoner kronor under ett år i de båda kommunerna. Nu har Länsstyrelsen granskat hur pengarna använts.
Alla som missbrukar till exempel alkohol och narkotika har laglig rätt att få vård och behandling för att komma ifrån sitt missbruk. Men hur det ska gå till - det bestämmer socialnämnden i varje kommun. Länsstyrelsens undersökning visar att det skiljer en del i synsättet och metoderna i Gislaved och Nässjö, som ju är ungefär lika stora kommuner. De satsade ungefär lika mycket var, sammanlagt 25 miljoner kronor, under år tjugohundra. Men medan Gislaved valde att skicka många missbrukare till vård på institutioner, så satsade Nässjö mest på öppenvård på hemmaplan. Undersökningen ger inte svar på om den ena modellen är bättre än den andra. Men en sak ifrågasätts -om det verkligen räcker med tio dagars tvångsvård. Det var nämligen den genomsnittliga behandlingstiden för att få de allra tyngsta missbrukarna i Nässjö att sluta. En annan sak som inte alls finns med i den här studien är hur många, eller om det överhuvudtaget är någon i Nässjö och Gislaved som slutat med sitt missbruk tack vare kommunernas insatser.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista