Fler och fler äldre bor kvar hemma

Allt fler gamla klarar sig själva. Antalet som får hjälp från det offentliga har minskat mellan åren 1989 och 2002. Det här visar en ny rapport från Hälsohögskolan i Jönköping. Samtidigt har vårdtyngden för dom som kommer in på äldreboenden ökat.

Två forskare, Bo Malmberg och Gerdt Sundström, på Hälsohögskolan i Jönköping, har analyserat äldre personers levnadsförhållanden under 2002 jämfört med 1989.
En av slutsatserna är att allt fler klarar sig hemma utan någon hjälp från samhället. 1989 var det 70 procent av dom som bodde hemma som inte hade något behov av hjälp.
År 2002 var siffran 78 procent. Samtidigt har det blivit vanligare att köpa vissa tjänster själv, och att få hjälp av någon anhörig. Dom som kommer in på äldreboenden är alltså idag sämre än under 1989.
Dom har större behov av vård idag. En annan slutsats i rapporten från Hälsohögskolan är att det är fler som har ett tätare socialt nätverk idag - fler har sambo och barn idag till exempel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista