Trafik

Vägsaltet snart slut

1:39 min

Snart kan det vara slutsaltat på vägarna. Inte för att man inte vill, utan för att man inte kan.
– Nu är det lite problem att få tag i det, hela Europa är i behov av det säger Björn Ståhl på tekniska förrådet i Jönköping där vägsaltet snart kan vara slut.

Vägsaltet håller på att ta slut i hela norra Europa och det här börjar nu också kommunerna runt om i Jönköpings län märka av.

– Vi har väl ungefär 150 ton kvar, det kan vi köra ut på två dagar om det vill sig illa säger Björn Ståhl som är enhetsledare på tekniska förrådet på Jönköpings kommun.

Efter fjolårets snörika vinter var lagret av vägsalt mer eller mindre slut i många kommuner och när nu vintern slog till rekordtidigt i år - och där dessutom hela Europa samtidigt har fått mängder av snö - har det uppstått en stor brist på vägsalt.

Enligt Hansson och Möhring, som är leverantör till Jönköpings kommun, kommer det att portioneras ut vägsalt i landet under vecka 52 men därefter är det mer oklart hur länge det dröjer innan nästa leverans av vägsalt. Osäkerheten beror på att det är svår att ställa om produktionen av salt när behovet ökar så markant som i år och för Jönköpings kommun blir det till att ransonera säger Björn Ståhl.

– Då får vi förlita oss på sand, det är inget annat. Annars på vår Herre, att det inte kommer mer snö.

Hur bra är sand jämfört med salt?

Snöar det så är ju sanden snart bort, den tar ju inte bort is och snö men det är ju bra halkbekämpning säger Björn Ståhl och säger att bussleder och backar kommer att prioriteras.