Frystorkning av döda ska utredas

Svenska kyrkan i Jönköping är ju tänkt ska bli först i landet med att kunna frystorka döda. Men nu vill kyrkogårdsnämnden att frågan om den här begravningsmetoden är laglig eller inte, först ska utredas.

Den här nya ekologiska tekniken går ut på att sänka ner en avlidens kropp i ett bad med flytande kväve. Kroppen blir på några ögonblick totalt genomfrusen - och mycket skör, så skör att den går att krossa med ultraljud. Därefter torkas den pulvriserade kroppen. Kvar blir ett torrt, organiskt pulver som går att gravsättas på tre decimeters djup i en liten, nedbrytbar specialkista som är större än en urna men mindre än en vanlig kista. Många församlingar i landet har visat intresse för tekniken och kyrkogårdsnämnden i Jönköping vill alltså att Svenska kyrkans församlingsförbund, som har huvudansvar för begravningar inom Svenska kyrkan i landet, nu från början skall utredan om den här metoden är laglig. Någon gång under nästa år planerar Aga kunna leverera den första anläggningen med den här tekniken Till Jönköping. Redan finns ett antal döda som ännu inte gravsatts av sina anhöriga i väntan på den nya tekniken. Göran Rundqvist tror inte tekniken kommer att möta några lagliga hinder men det är just för att projektet inte skall försvenas som kyrkogårdsnämnden nu begär att den här utredningen görs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".