Julmaten räcker inte till de fattiga

1:58 min

Allt fler behöver stöd och hjälp under julen för att ens kunna få mat på bordet. I Gislaved är det så många som behöver hjälp att hjälporganisationen "Hela människan" tvingas minska på innehållet i sina julmatkassar som man skänker till de behövande.

Hos den kristna organisationen "Hela människan" i Värnamo har man bara den här månaden haft över 700 personer som har besökt dem för att få hjälp.

-Det är kärvt. Vi har upplevt ett ganska bra tag att behovet har ökat så det blir mindre i kassarna, säger P-O Svensson som jobbar på "Hela människan" i Värnamo.

Organisationen var i början en kontakt för missbrukare, men nu har flera barnfamiljer och sjukpensionärer börjat besöka dem.

-Vi har märkt av en ökning av vanliga människor som har det kärvt. Det kan vara sjukpensionärer, arbetslösa och ensamstående. För många av dem som vi möter är matkassen det som kan sätta guldkant på julen.

En rundringning som Nyheterna har gjort till Svenska kyrkan i länet visar att de flesta kyrkorna i kommunerna har fler besökare som behöver hjälp i år än förra året.

I Mullsjö och Sävsjö kommun märker man av att det finns ett ökat behov av att hjälpa människor men att kyrkan inte har tillräckligt med pengar.

De flesta som Nyheterna har pratat med säger att det här är en ny slags fattigdom som beror på att människor hamnar i kläm i systemet och att de helt enkelt inte får de bidragen de behöver.