Jönköpings län

Försäkringskassan fuskanmäler färre

1:28 min

Antalet anmälda brott om fusk mot Försäkringskassan i länet har minskat med nästan 80 procent på ett år. Orsaken är att Försäkringskassan helt enkelt gör färre onödiga polisanmälningar numera.

- Kvalitén på dom anmälningar vi gör blir hela tiden bättre och vi kanske inte anmäler lika många utan jobbar mer aktivt i de anmälningar vi gör, säger Anders Koskinen som är enhetschef för Försäkringskassans kontroll och återkrav i regionen.

I landet i stort har antalet polisanmälningar om fusk mot Försäkringskassan minskat med 35 procent jämfört med förra året. Det visar siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå. Med en minskning på nästan 80 procent hamnar Jönköping i topp av dom län där anmälningar om fusk minskat kraftigast. I rena siffror handlar det för Jönköpings del om 75 anmälda brott i år vilket kan jämföras med 330 förra året.

Men för den sakens skull får inte Försäkringskassan in mindre pengar i form av återkrav än tidigare.

- Vi har fokuserat på dom ärenden där vi betalar ut stora summor, säger  Michaela Bondeson som är verksamhetsutvecklare för kontrollfrågor på Försäkringskassan.

Var det onödiga anmälningar tidigare?

- Ja, vi har blivit bättre på att veta vilka ärenden vi ska göra polisanmälningar på även om den bedömningen är svår att göra.

Viktor Mattsson
news.jkpg@sr.se