Grekisk landsköldpadda (arkivbild: foto, Fredrik Funck/PrB)

Sköldpaddsrazzia efter internetförsäljning

När barnens husdjur, den grekiska landsköldpaddan Thea, efter 12 år skulle få nytt hem ryckte polisen ut med hot om husrannsakan och lade beslag på sköldpaddan.
Nu hotas Gun Stjerneby i Anderstorp av åtal för handel med utrotningshotade djur.

Hon köpte sköldpaddan i en zoobutik till sin lilla dotter för 12 år sedan.
Eftersom barnen vuxit upp ville Gun hitta ett nytt, gott hem till Thea. Hon annonserade ut sköldpaddan på internet och Thea blev födelsedagspresent till en överlycklig femåring i Hovmantorp.

Men även polisen såg annonsen och hotade med husrannsakan för att ta sköldpaddan i beslag.

I dag finns sköldpaddan i Malmö, där en expert ska fastställa om Thea är en grekisk landsköldpadda. Den arten finns nämligen på EU:s lista över utrotningshotade djur.

Dem får man inte handla med utan att kunna visa papper på att djuret inte är fångat i det vilda. Några sådana papper fanns inte när Gun Stjerneby köpte sköldpaddan för 12 år sedan, men det hjälper inte.
Alla är nämligen skyldiga att känna till lagen, enligt polisen.

- Jag tycker det är slöseri med skattemedel att lägga så mycket tid på en sådan här sak. Vi ville värna om sköldpaddan. Pojken som verkligen var överlycklig över den här sköldpaddan, det är honom det är synd om säger Gun Stjerneby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista